Stress in de laatste dagen voor je vakantie? Helicopterview to the rescue!

Klassiek voor een vakantieperiode heb je nog heel wat zaken af te werken en dat komt soms in conflict met alle operationele taken die je nog op het agenda hebt staan in de weken voor je vakantie. Ken je het gevoel van ‘dit moet nog even voor de vakantie’?

Dat geeft mogelijks een verhoogde werkdruk, stress en een gebrek aan overzicht, chaos in je hoofd of het gevoel van angst of bezorgdheid dat je niet alles voor elkaar zal krijgen. De hoogste tijd om afstand te nemen dus!

Afstand nemen doe je door te overschouwen.

Hoe pak je dit concreet aan zonder al te veel tijd te verliezen?

  1. Maak een lijst van al je openstaande to do’s
  2. Bepaal welke van deze to do’s het meest prioritair zijn door je to do’s op te delen in urgente en niet-urgente zaken. Dit gaat makkelijker wanneer je jezelf de vraag stelt “Wat moet er absoluut nog gebeuren vooraleer ik met vakantie kan gaan en wat kan er uitgesteld worden?” Met andere woorden: vraag je af of het kot in brand staat bij elk van de to do’s. Je zal merken dat er zeker heel wat zaken kunnen verschoven worden in de tijd mits correcte communicatie met je stakeholders.
  3. Herplan de to do’s die herplanbaar zijn. Neem dus contact op met je stakeholders om dit met het op te nemen en nieuwe afspraken te maken.

Vaak zit de angel in onze goede intenties en het willen houden aan de commitments die we hebben gemaakt. We willen liever niet herplannen of deadlines verschuiven omdat we bezorgd zijn over bijvoorbeeld wat anderen van ons denken op vlak van loyaliteit, engagement, professionaliteit, …

Soms is het toch écht noodzakelijk dat we to do’s en meetings verplaatsen naar een later moment om kwaliteit te borgen.

Neem afstand.

Door afstand te nemen,  even het emotionele – lees je bezorgdheid of angst – eruit te halen en onze goede intenties en behoefte om een bijdrage te leveren naar onze stakeholders naar de juiste proporties te herleiden zorg je ervoor dat je weer grip op de zaak krijgt, credibiliteit wint bij je stakeholder (onder voorwaarden dat je goed communiceert en hen duidt op het borgen van kwaliteit) en doet wat nodig is. Je neemt de verantwoordelijkheid over je rol en de taken waarvoor je commitment hebt gegeven. Dat voelt goed, hé!

Dus als je van jezelf weet dat je het belangrijk vindt om je deadlines te respecteren en je acties op te leveren dan kan je jezelf hierin ook in vraag stellen en te bedenken “Wat is er nu het belangrijkste: de deadline behalen of mijn werk goed te doen?”

Heel vaak verzacht dit om te kunnen beslissen wat je verplaatst naar de toekomst en deadlines te onderhandelen.

Maak korte metten met teveel to do’s!

Ben je in de mogelijkheid om zaken te verschuiven, doe dat dan en maak korte metten met teveel op je planning. Dan is het tijd om opnieuw je lijstje met de urgente zaken erbij te nemen en

  1. Stel jezelf de vraag “Wat moet er eerst gebeuren?
  2. Leg de focus op slechts 1 of 2 to do’s
  3. Werk deze taken eerst af
  4. Ervaar nu het gevoel van tevredenheid en grip op de zaak

Vanaf hier heb je het gevoel van rust waarbij je zelf de teugels weer in handen hebt. Dat stelt je in staat om met een gerust gevoel je laatste dagen voor vakantie in te gaan en daadwerkelijk te kunnen afwerken wat je nog te doen staat.

Soms vraagt dit bovenstaande ook wat reversed engineering. Zo kan je jezelf de vraag stellen “Wat is er nodig om met een gerust gevoel met vakantie te gaan?”. Door dit voor jezelf duidelijk te maken krijg je al snel zicht op wat je te doen staat. Het geeft je in enkele ogenblikken duidelijkheid over wat je moet/wil/kan uitstellen en wat er zeker nog moet afgewerkt worden.

En dan nu aan de slag om jezelf voor te bereiden op de laatste dagen voor verlof.

Ik wens dat je met een gerust gevoel je vakantie ingaat. Enjoy!

Share This Post!

[fusion_widget_area name=”avada-blog-sidebar” title_size=”” title_color=”” background_color=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” /]

VOEG JE BIJ ONZE COMMUNITY EN BELEEF VAN DICHTBIJ

Sluit je aan bij het Liesbeth Van Campfort Academy Netwerk en geniet van klankbord, kennis en samen groeien.