Elke medewerker is anders

“Ik heb bijvoorbeeld geleerd hoe ik concreet verantwoordelijkheden kan delegeren, zodat ik me kan focussen op de groei en het aansturen van het bedrijf”


GERT VAN CAUWENBERGH, Fingo

Fingo uit Malle produceert traditionele en voorgespannen betonwelfsels. De bedrijfsnaam is afgeleid van het Latijnse fingere, dat betekent ‘maken of vormen’. Het Fingo-team stond voor stevige uitdagingen en business consultant Liesbeth van LVC Academy & Advisory ‘maakte’ op maat van het managementteam een concreet leiderschapstraject met als doel de mensen in het bedrijf te empoweren voor de toekomst!

Gert Van Cauwenbergh, Gedelegeerd Bestuurder: “Ik leerde Liesbeth kennen op een netwerkevent. Zoals dat gewoonlijk gaat op dat soort gelegenheden, vertel je het een en ander over waar je mee bezig bent. Ik vertrouwde haar toe dat ik binnen mijn bedrijf een uitdaging had rond ziekteverzuim. De aanpak van Liesbeth stond me aan en ze werkte nadien een concreet plan van aanpak uit. In ons bedrijf gaan we nu heel anders om met ziektemeldingen, we communiceren met onze zieke collega’s tijdens en na het ziekteverlof. Onze verzuimcijfers zijn stevig gedaald.” Liesbeth Van Campfort: “Dat plan van aanpak hebben we eerst in detail doorsproken met alle betrokken partijen, de operational manager, de teamleaders en HR. Zo creëerden we rond dit topic een duidelijke allignatie tussen de sleutelfiguren. Dat zorgde voor een bredere blik dan alleen verzuim: meer connectie maken met medewerkers, met een frisse blik kijken én luisteren naar mensen. Dankzij dit vormingsmoment kan het team focussen op deze waarden en gedragingen.”

De succesvolle aanpak leidde tot een volgende stap in de samenwerking tussen Fingo en LVC Academy & Advisory. Fingo groeit erg snel, op korte tijd breidde het bedrijf uit van één naar drie fabrieken, ruim 60 medewerkers en een nieuwe organisatiestructuur. Gert: “Ik voelde duidelijk dat er een ander soort leiderschap nodig was, maar je weet niet goed hoe daar aan te beginnen.”

Met Liesbeth als business coach ging Gert als eerste aan de slag. Gert: “Na een theoretische intro starten we een individueel coachingtraject: het waren vooral interactieve workshops waarin ik inzicht kreeg in mijn huidig leiderschapsgedrag en hoe dat om te tunen naar andere gedragingen. Voorbeeld, in ons bedrijf hebben we een heel sterke ‘doe’ cultuur, ik ‘deed’ daarom veel zelf en delegeerde (te) weinig. Dat werd een issue, zeker als je bedrijf groeit, je meerdere locaties krijgt en je lijst to-do’s explodeert. Ik heb bijvoorbeeld geleerd hoe ik concreet verantwoordelijkheden kan delegeren, zodat ik me kan focussen op de groei en het aansturen van het bedrijf.

Ik pak gesprekken met medewerkers anders aan nu. In plaats van te praten stel ik nu vragen, ik vraag door, zodat ze voldoende zelfvertrouwen krijgen en het eigenaarschap van de taak op zich nemen. Personeelsproblemen gaven mij vroeger stress, nu zijn het uitdagingen geworden.”

Gert ondervond aan de lijve de voordelen van coaching, en hij trok het traject door naar zijn direct reports. “Elke medewerker is anders”, vertelt Gert, “Liesbeth pakt het op maat van het individu aan. Fabrieksarbeiders leiden is iets anders dan bijvoorbeeld een managementteam aansturen. Ik ervaar sterk een evolutie bij mijn medewerkers. Zij komen niet meer tot bij mij met problemen, maar met een analyse en ze gaan zelf aan de slag voor de oplossing. Ik zie dat mijn managers zich comfortabeler voelen in hun peoplemanagementrol. Ik hoor dat ze de voordelen van hun nieuw leiderschapsgedrag ook meenemen naar hun privéleven. Mijn uitgangspunt is dat je maar iets goed doet, als je het graag doet. Ik wens natuurlijk verder te groeien met Fingo, maar die groei moet gebaseerd zijn op een samenwerking met gelukkige medewerkers, op samenwerken in verbinding.”

Liesbeth blijft ondertussen betrokken. Gert: “Ze is mijn klankbord. Zit ik met een vraagstuk, dan is zij de geknipte persoon om vanuit een breed perspectief mee te sparren.” Liesbeth: “Ook wij vinden veel voldoening in de samenwerking met Gert en zijn team. Hun waarden, zoals zorgzaam omgaan met stakeholders als medewerkers, klanten en leveranciers, liggen mooi in lijn met waar we met LVC Academy & Advisory voor willen gaan!”

“Ik heb leren delegeren en voel me veel zelfverzekerder over hoe ik met medewerkers moet omgaan.”


AN MEERSMAN, DCA

“Ik heb bijvoorbeeld geleerd hoe ik concreet verantwoordelijkheden kan delegeren, zodat ik me kan focussen op de groei en het aansturen van het bedrijf”


GERT VAN CAUWENBERGH, FINGO

“Platform C gaf ons inzicht in de verschillende manieren van leren en trainen van mensen. Maar ook in de soorten klanten en de technieken om met hen om te gaan.”


SIGRID VRANCKAERT, BTV